Het zaad is gezaaid!
zo 23 apr 2023
Het zaad is gezaaid... het zaad voor ons toekomstige, biobased huis!
Letterlijk, want gisteren, op 22 april, is er anderhalve hectare biologische zomerrogge voor ons ingezaaid op een prachtig aan een bosrand gelegen akker. Dat moet 400 balen bouwstro opleveren, genoeg om het huis een lekker warme jas te geven. Met dank aan bioboer Gaveshi in Overloon!
Maar ook figuurlijk is het zaad gezaaid... We zijn al een half jaar bezig met alle voorbereidingen voor ons nieuwste avontuur: gesprekken met zus Marion en haar man Pieter-Willem (die ons het recht van opstal gaan geven), gesprekken met de gemeente
Venray (die erg enthousiast is over dit particuliere, duurzame bouwinitiatief), veel 'research' (internet, groene bouwmarkt, Strobouw Nederland, landbouwhogeschool Wageningen, enz. enz.), een online cursus bij Strohplatz, diverse bezoeken aan architect Renz Pijnenborgh van ontwerperscollectief Archi3o (waar een prachtig ontwerp uitrolde), een bezoek aan Minitopia in Den Bosch, gesprekken met het Agora onderwijs in Venray (waarmee we gaan samenwerken), gesprekken met een jurist, en... duizelt het je al?
Kun je nagaan wat het ons in al die maanden geduizeld heeft ;-)
Langzamerhand heeft er veel vorm gekregen. Dit is het plan: we gaan het ouderlijk huis van Pieter-Willem, dat in 1960 gebouwd is, renoveren en isoleren op ecologische wijze. Dat willen we zó doen, dat het tegelijk levensloopbestendig gemaakt wordt. Daarom maken we van drie woonlagen één woonlaag (op een kleine logeerkamer en een technische ruimte na). Dak, zolder en eerste verdieping worden er keurig netjes afgesloopt en het huis krijgt een lessenaarsdak met een flinke overstek. Het draagt rondom zonnepanelen en zonnecollectoren, maar het hele middenvlak wordt bedekt met levend groen. Alles wat uit het huis komt, wordt hergebruikt, hetzij in het huis, hetzij in de tuin. Vanzelfsprekend op het asbest na, dat wordt afgevoerd!
Na de sloop worden de overgebleven buitenmuren ingepakt met strobalen, die buiten worden afgewerkt met kalkstuc. Aan de andere kant worden de muren afgewerkt met leem. We hebben voor deze materialen gekozen omdat ze biobased zijn: gemakkelijk hernieuwbaar. Bovendien nemen ze tijdens 'de productie' CO2 op in plaats van het uit te stoten, kunnen ze lokaal verkregen worden en zijn er voor het bouwen ermee geen zware machines nodig (geringe stikstofuitstoot). Wel veel menskracht! We vinden het daarom heel leuk dat veel mensen enthousiast aanbieden om te komen helpen.
Er valt nog veel meer te vertellen, maar dat bewaren we voor de toekomstige blogs.
Volgende keer: Hoe het begon...